Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Petr Sojka
|
Zaslal: Čt 26.srpen 2010 13:05:35 Předmět: Křidélka jako klapky (flaperony) ale i speedbrake-jak na t |
|
|
Ahoj,
jako nováček hledám radu. Zatím se otrkávám s EasyStarem, teď jsem ho dopnil o křidélka. A chtěl bych, aby měla tři funkce (ovládané třípolohovým switchem na Auroře 9).
1) Normální funkce křidélek (za letu) - třípolohový switch uprostřed.
2) Jako speedbrake - tj obě křidélka vyklopit současně nahoru cca o 25 stupňů (aby ještě zůstala pohybová rezerva na "křidélkování") - třípolohový swith nahoru.
3) Těsně před přistáním naopak sklopit dolů jako přistávací klapky (zase s rezervou na pohyb křidélek - třípolohový switch dole.
Každé křidélko má samozřejmě své servo, jde mi o to, že nevím, jak to vysvětlit Auroře - tj vlastně nevím, jak se to v menu jmenuje a co a jak bych měl nastavit, aby se výchylka křidélek skládala (sčítala) ze dvou ovládacích prvků - klasická páka plynulé pohyby + hodnota z třípolohového switche - nahoru a dolů.
Takže prosím zkušenější majitele Aurory o radu.
Petr _________________________________________ K modelům se vracím po 40 letech, zatím jen polystyreňáky - EasyStar a Zlín Z142
Aurora 9 2.4GHz |
|
Návrat nahoru |
|
|
StepanS
Založen: 02 leden 2008 Příspěvky: 369 Bydliště: Praha Pankrác
|
Zaslal: Čt 26.srpen 2010 21:38:08 Předmět: |
|
|
Zdravím,
Auroru sice nemám, ale třeba se ozve někdo z kolegů kdo jí má..ale já bych doporučil RTFM (Read The Fucking Manual) Je to jedna ze základních funkcí vysílače a určitě to je v manuálu popsáno! Já mám FX18 od Futaby. Proti Auroře je to "trabant" ale tohle je v manuálo popsáno krásně i s obrázkama.
Jinak bych byl trochu opatrný s "vekslováním" křidélkama/klapkama při přistávání. Vysunutí "klapek" nebo "brzd" se dost výrazně projeví na letu - jinak řečeno nějak to do toho "kopne", takže nízko nad zemí nedoporučuji. Když už, tak brzdy vysunout už při nasazení na přistání když už je model srovnán v ose dráhy na sestupové rovině. Protože po vysunutí křidélek jako klapky/brzdy rapidně klesne jejich účinnost a větší korekce náklonu jsou obtížnější....Chce to pak prostě poladit a případně i mixnout s výškovkou aby to eliminovalo klopící momenty. Tak chytrý rádio jako Aurora to bude určitě umět.
...To sem zas mudroval... _________________________________________ Phoenix Classic EP, Multiplex Acromaster, Zlín 226 LM-model, kanál 65, JETI Duplex |
|
Návrat nahoru |
|
|
StepanS
Založen: 02 leden 2008 Příspěvky: 369 Bydliště: Praha Pankrác
|
Zaslal: Čt 26.srpen 2010 21:39:49 Předmět: |
|
|
..jinak pokud máš jen anglický manuál hledej něco jako "flaperon mix".. _________________________________________ Phoenix Classic EP, Multiplex Acromaster, Zlín 226 LM-model, kanál 65, JETI Duplex |
|
Návrat nahoru |
|
|
radekc
Založen: 01 červen 2007 Příspěvky: 3055 Bydliště: Praha - Zbraslav
|
Zaslal: Čt 26.srpen 2010 23:18:11 Předmět: |
|
|
Taky neznám Auroru, každopádně naprosto souhlas se Štěpánem.
Po mých zkušenostech s křidýlkama jako štíty nahoru, nebo maximálními klapkami využívám obecně jen klapky na max. 50% výchylek křidélek.
Při max. klapkách, nebo štítech musíš stejně ještě namixovat směrovku, protože je to neovladatelný(proudnice se splaší) a model nereaguje skoro vůbec na změnu páky vlevo-vpravo.. Při tomhle mixu se to pak ještě "točí" a přistání je mnohem víc náročnější než z vyšší rychlosti, za to se stabilním érem
_________________________________________ SUPER VEDLYBA 990mm (Turnigy 2217 20turn 860kv s 9x5) 560gr. bez bat., 720gr. s bat. Tah motoru 640gr. | Vedlyba s kabinou, křídlo si bere od Super Vedlyby | Mini Vedlyba 800mm (KDA22-10S) osvětlená | Midi Vedlyba 1200mm na focení - momentálně v rozsypu | Hornoploch od Michala | Aero Cruiser (čeká na podvozek) | Easy Glider s olovem a háčkem na vlekání - už pár let neletěl | Krabicoid s křídlem od Vedlybusa Pilatusa - momentálně bez motoru |
|
Návrat nahoru |
|
|
Ivan
|
Zaslal: Pá 27.srpen 2010 09:48:48 Předmět: |
|
|
Ahoj, mám Auroru, návod jsem sice četl jen zběžně, ale tuším že to tam je popsáno.
Myslím, že možností je několik, jde to asi třeba přes letové režimy, kde můžeš nastavit i rychlost přechodů jednotlivých režimů mezi sebou, ale určitě to jde přes mixy křidélka klapky, kde si přiřadíš jednotlivým polohám přepínače hodnoty výchylek klapek (je jedno, jestli nahoru či dolů) a pohyb křidélek zůstává v původním rozsahu. Do toho je ale dobré mixnout přes mix klapky - výškovka korekci klopného momentu na výškovce. Samozřejmě je vhodné ještě použít mix křidélka - směrovka. Je to laborování na zemi i za letu ... blbě se mi to popisuje, navíc to nemám před sebou (jsem v práci ).
Já osobně mám klapky oddělené od křidélek a používám k ovládání boční otočný ovladač (tuším že je to RS), takže je to trochu snazší, ale věz, že u Aurory jde všechno . A návod v češtině je opravdu dobrý, jen to přečíst a zapamatovat si některé věci.
Spíš ale nevím, jestli to bude mít takový efekt při letu s easystarem, ale to musíš odzkoušet.
Od včerejška na mě mluví Aurora už česky, s novým firmware 1,07 . _________________________________________ DHC 2 Beaver , S.E.5.a, PT-17 Super Stearman, Glastar a nějaké další poletuchy |
|
Návrat nahoru |
|
|
Petr Sojka
|
Zaslal: Ne 17.říjen 2010 11:46:51 Předmět: |
|
|
Díky všem za rady,
v Auroře se to jmenuje trochu tajemně jako "Camber Mix" - a mají na to dokonce předpřipravený proporcionální ovladač - otočnou páčku na pravém boku, kde to docela vyhovuje.
Takže mi to už funguje, speedbrake jsou slušně účinné (stabilní, velmi strmé klesání), jako klapky je účinnost trochu nižší (třeba ve srovnání s reálným letadlem, ale také tam nějaký efekt je.
Petr Sojka _________________________________________ K modelům se vracím po 40 letech, zatím jen polystyreňáky - EasyStar a Zlín Z142
Aurora 9 2.4GHz |
|
Návrat nahoru |
|
|
mirekve
|
Zaslal: Út 19.říjen 2010 21:26:28 Předmět: |
|
|
mam taky Auroru ale mam to mamixovany s klapkama jako brzdici stity klapky samostatne bocnim levym tahovym vypinacem funguje v pohode |
|
Návrat nahoru |
|
|
|
|
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
|
|